Hva er gravidyoga?

av | mai 19, 2022

Gravidyoga er yoga spesielt tilpasset behovene til den gravide kroppen. Det betyr at vi tar hensyn til babyen som vokser i magen og tilrettelegger øvelsene for de endringene som skjer når du er gravid.

Mange forbinder yoga med avanserte stillinger. Det er ikke så rart, siden det ofte er det som blir vist når vi ser bilder av yoga. For de aller fleste av oss er disse fancy stillingene utenfor rekkevidde, og i mange tilfeller uhensiktsmessige. Dette gjelder særlig i graviditet.

Ordet yoga betyr å skape union. Gjennom bevegelse, pust, mantra og tilstedeværelse ønsker vi å komme tilbake til en helhet. Å samle alle lagene av oss selv. Opplevelsen av det blir ofte kalt yogafølelsen. Den fornemmelsen du har i hele deg etter en økt hvor du har landet.

Graviditet er en helt spesiell periode i livet. Kroppen endrer seg dramatisk. Den utvider seg for å skape rom til nytt liv. Og ettersom livet vokser i magen blir det også mindre plass til organene i overkroppen. Tarmene flytter seg, lungene kan etterhvert ikke utvide seg like mye nedover. Urinblæra og endetarmen har plutselig fått en nabo som har vokst til om lag 30 ganger sin normale størrelse. Muskulatur og ligamenter blir mye mer elastiske, som for noen fører med seg smerter. Og skaper en ustabilitet i kroppen som blir værende en god stund etter fødsel. Alt dette er med på å bidra til å gjøre det mulig for kroppen å åpne seg opp og bringe barnet til verden.

Det er ikke bare i den fysiske delen av oss det skjer store endringer. Å bære frem barn påvirker alle lagene av oss. Følelsene blir mer utenpå kroppen. Tankene går i baner du ikke helt kjenner igjen, og ikke kan kontrollere. Ting som var ubetydelige før er plutselig blitt essensielle.

Gravidyoga kan hjelpe deg navigere alle disse endringene. Hjelpe deg til å finne behag i kroppen, motvirke svangerskapsplager, roe sinnet og samle sammen alle lagene av deg selv. Du blir bedre kjent med pusten din. Opplever nye måter å slappe av og hvile på. Legger merke til endringene i kroppen, og lærer å lytte innover til hva du trenger her og nå.

Dette er essensielt i forberedelse til fødsel og tiden etterpå med baby. Uansett hvilken måte du velger å føde på og hva som skjer i barselperioden.

Fordeler med gravidyoga

Gjennom gravidyoga kan du:

  • redusere stress – noe som kommer både deg OG babyen til gode
  • motvirke vanlige svangerskapsplager
  • bli bedre kjent med babyen i magen – det er ikke bare veldig koselig. Det forebygger depresjon i graviditet/barsel. Og hjelper deg når du skal ta beslutninger om din eller babyens helse
  • motvirke psykiske plager som angst og depresjon
  • forberede deg til fødselen

Hvordan ser en økt med gravidyoga ut?

De aller fleste gravidyogatimer har disse elementene:

  • pusteteknikker og oppmerksomhet på pust
  • stillinger som hjelper å motvirke svangerskapsplager
  • guidet avspenning

De fleste gravidyogatimer har et rolig tempo. Det bør alltid være mulig å få tilrettelegging til plager du har. Som alternative stillinger eller en klar beskjed om hvilke stillinger du skal avstå fra om du har noen plager.

Hvordan finner jeg gravidyoga som passer meg?

Jeg anbefaler at du finner en lærer som er kunnskapsrik om den gravide kroppen og yoga for gravide. Hvis det ikke finnes i nærheten av der du bor, eller det er vanskelig å komme ut av huset på kveldstid, vil jeg anbefale å bli medlem her på gravidyoga online. 

Du bør like stemmen og måten læreren formidler. Gjør du ikke det vil det være vanskelig å slappe av og få utbytte av timen. 

Mange gravide gjør yoga på youtube og der kan du finne mye forskjellig. Det er varierende kvalitet på øktene. Mye av det jeg har sett er for avansert for den gjennmsnittsgravide som jeg har på mine klasser. Hvis du for eksempel har smerter etter en yogaøkt eller har plager som du ikke ved hvordan du skal tilpasse bør du ta kontakt med noen som er ekspert på gravidyoga. Og få råd tilpasset deg.